etikett

Generellt talar man om några få punkter för olika grader av högtidliga tillfällen. Den mest formella, Högtidsdräkten, innebär Frack, Stora mässdräkten samt Folkdräkt. Civil Högtidsdräkt är enbart Frack. Till fracken gäller vit väst och vit pikérosett vid högtider med damer närvarande, svart väst men fortfarande den vita rosetten, till herrmiddagar och i ordenssammanhang.

Förr behövde man inte skriva ut klädsel på inbjudan för t.ex. bröllop, då gällde alltid frack till eftermiddagen eller jaquette till förmiddagen. I dag bör man kontrollera med värdparet.

Jaquette används till största delen på bröllop och då fram till klockan 1500. Till jaquetterocken bär man grå väst, grårandiga byxor samt gråmönstrad slips till traditionell vit skjorta med dubbla manschetter, eller gråmönstrad plastrong till frackskjorta.

Smokingen i svart eller midnattsblått, är mera av ett informellt festplagg, vanligen vid jämna födelsedagar och större eller mindre fester. Företrädelsevis svart rosett, eller blå rosett till den blå smokingen naturligtvis. Väst eller gördel är inte obligatoriskt, men kan kompletteras med efter tycke och smak.

Kavaj innebär mörk kostym och förekommer som klädkod för gäster till bröllop, dop och informellare middagar bland annat. Till begravning är det vit slips för nära anhörig och svart för övriga som gäller. Under senare år har diffusa begrepp som "sommarfin" och "cocktailklädsel" smugit sig in och uppmuntrar väl också till en extra överläggning med värdparet.

Öppettider

Måndag - Fredag   10.00 - 18.00

Lördag  11.00 - 14.00

Söndag  Stängt